fbpx

Изследване на ключови думи и маркетинг на съдържанието за SEO през 2018 г.

Изследване на ключови думи и маркетинг на съдържанието за SEO през 2018 г.

Изследването на ключовите думи е все още от съществено значение в ерата на търсенията въз основа на съответното намерение.

Проследяването на това, което търсят клиентите, ни помага да разберем нашите потребители и ни дава възможност да създадем съдържание, съответстващо на техните нужди.

Следователно всяка маркетингова стратегия за SEO и съдържание трябва да има процес на определяне на ключови думи по места.

В тази връзка беше интервюиран Tim Soulo ръководител на Маркетинг и продуктова стратегия в Ahrefs, по отношение изследването на ключови думи, насочено към SEO и маркетинга на съдържанието.

Soulo също обсъжда значението на анализа на конкурентите и защо това е най-доброто място от което да започнете, когато правите проучване/изследване за ключови думи.

Как трябва да се подходи към проучването като цяло?

Tim Soulo (TS): По отношение на ключовите думи, разбрах, че има два вида хора, които трябва да направят проучване за ключови думи. От една страна имаме хора, които вече имат някакъв бизнес, някакъв вид уебсайт и искат да разширят присъствието си в резултатите при търсене и да се насочат към по-подходящи теми. Те вече знаят какво искат да пишат, какви страници и статии искат да имат на своя сайт.

От друга страна, имаме хора, които искат да стартират уебсайт. Те не знаят за какво точно ще става въпрос, просто знаят, че искат да печелят пари, вероятно с продажби на някакви продукти. Всъщност те търсят не само насочени ключови думи, а имат за цел и ниша, в която се развиват. Необходимо е да се проучи съответната ниша, за да се види какви са съответните ключови думи и техния потенциал.

Brent Csutoras (BC): Повечето от нашите потребители знаят към какво искат да се насочат, просто не знаят как да се доближат до него – наистина взимат правилните ключови думи и знаят разликата между това, което те искат и какво искат техните аудитории.

TS: Това е изключително важно и мисля, че същността на изследването на ключовите думи е вид ядро. По същество необходимо е да знаете как хората всъщност търсят продукт или услуга или каквото и да било. Ето защо се нуждаем от инструментите за търсене на ключови думи.

По принцип, първият инструмент за търсене на ключови думи, с който хората започват да работят, е инструментът за планиране на ключови думи в Google AdWords.

Това всъщност е инструмент за рекламодателите, и не е толкова добър за използване от практикуващите SEO. От друга страна, когато започнете, можете да получите информация от Google Keyword Planner и това е една чудесна отправна точка.

Как бихте описали вашите продукти или услуги с думи? Google Keyword Planner ще Ви покаже доста идеи за ключови думи. В случая това е важно, за да видите кои са другите ключови думи, свързани с тази, която току-що сте въвели. Така че, всичко, което трябва да направите, е да въведете продукта, но не и марката на даден продукт. Трябва да въведете наименованието на продукта.

Така че, например, ако продавате тенис ракета, просто напишете тенис ракета в инструмента за планиране на ключови думи в Google AdWords и вижте какъв вид идеи за ключови думи ще ви даде. Това е Вашата отправна точка.

Има много други инструменти за ключови думи. В Ahrefs има също. Въз основа на целевата Ви ключова дума, ключовата дума, която използвате, за да получите голям списък от идеи, има инструменти, в които можете да включите уебсайта на вашия конкурент и тези инструменти ще Ви покажат всички ключови думи, които осигуряват трафик от търсенето. Също има такъв инструмент в Ahrefs.

Повечето хора вероятно знаят кои са техните конкуренти.

Мисля, че това е най-доброто място за поставяне на начало.

Отново се връщаме към точката, която споменахте по-рано, че хората дори не знаят какъв е правилният начин да търсят това, от което имат нужда. Тези сайтове, които хората смятат за конкурентни, може да са малко по-различни от действителната конкуренция. Така че, начинът да намерите конкурентите си е в следствие на това на първо място да знаете някои ключови думи, свързани с вашата индустрия, с вашата ниша, там където продавате и се развивате. След това поставяте заявки за търсене в Google, виждате кои уеб сайтове ще се появят, и ги разглеждате. В случай, че сте сигурни, че този уеб сайт е ваш конкурент, го включете в един от тези инструменти, който ще ви покаже всички ключови думи, по които се класира в Google.

Определено, ако някой вече се е насочил към тези ключови думи, той го прави по някаква причина. Така че, като погледнете къде се насочват вашите конкуренти, вие си гарантирате ключови думи с някаква бизнес стойност.

След като получите списък с ключови думи, как да се организирате и да започнете да вземате конкретни решения за тези, които действително искате да използвате?

TS: Това е точната причина, поради която казах, че използването на подхода за подбор на ключови думи, с цел получаване на списък с идеи за ключови думи, не е най-добрата стратегия в сравнение с проучването на конкуренцията.

Защото, ако генерирате огромен списък с идеи за ключови думи, преминаването през всички от тях ръчно е малко неприятно.

Но когато влезете в уебсайта на конкурента си, не само можете да получите списъка с всички ключови думи, по които се класира, но и можете да получите списък със страниците, които ги привеждат в действие.

Това е същият списък с ключови думи, които генерират трафик, но и всички ключови думи вече са групирани по целева страница.

Не е нужно да разбирате как да групирате всички тези ключови думи. Те вече са групирани за вас и вместо да ги насочвате, ще насочвате страниците. Това е много по-добре.

Нека да поговорим за съдържанието на маркетинга, как създаваме съдържание и маркетинг на съдържанието с цел оптимизиране на SEO?

TS: Първото нещо, което мога да кажа тук е, че ако искате да се класирате, трябва да сте сигурни, че страницата, която ще създадете, страницата, която ще публикувате, ще бъде по-добра от това, което е вече в първите 10 резултата при търсенето. Защото, ако не можете да направите по-добра страница, тогава наистина не заслужавате да се класирате.

Google се стреми да покаже на търсещите най-добрия резултат за всичко, което търсят, така че целта ви е да създадете този най-добър резултат за тях, така че Google да го постави на върха. И създаването на най-добрия резултат зависи от резултатите, които ще постигнете.

В случай, че искате да направите нещо по-добро, трябва да проучите подробно какво вече е било създадено и да се опитате да направите нещо още по-добро. Но така се връщаме отново към темата за авторството по дадена тема.

Например, нека да погледнем в Ahrefs. Те работят с много SEO данни, обхождат цялата мрежа, затова имат тонове информация, която никой друг няма.

Когато пишем една статия, не проучваме какво е било написано вече, защото знаем, че това, което ще кажем, ще бъде уникално само за нас, защото ние сме единствените, които разполагаме с тази информация.